jeudi 24 juillet 2014

Γεράνια, πελαργόνια και μια πεταλούδα από πολύ μακριά

Η ιστορία ξεκινάει με μια ωραία πεταλούδα που έβγαλα φωτογραφία στην Ήπειρο. Η πεταλούδα τελικά βρέθηκε να είναι εισβολέας από μακριά (μόνο που δεν ήρθε μόνη της, οι άνθρωποι την έφεραν). Ιδού η ιστορία:
Cacyreus marshalii (geranium bronze)
Το μυτερό τελείωμα στο πίσω μέρος των φτερών είναι πολύ χαρακτηριστικό και θυμίζει μια άλλη πεταλούδα, την Lampides boeticus αλλά τα χρώματα είναι πολύ διαφορετικά.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Cacyreus marshalli μια πεταλούδα που μας ήρθε στη Μεσόγειο από τη Νότιο Αφρική.
Cacyreus marshalii (geranium bronze)
Οι κάμπιες αυτής της πεταλούδας τρώνε αποκλειστικά τα πελαργόνια.
Να ανοίξουμε μια παρένθεση για να πούμε ότι σχεδόν όλα τα λουλούδια που ονομάζουμε γεράνια, στην πραγματικότητα δεν ανήκουν στο ευρωπαϊκό είδος Geranium αλλά στο νοτιοαφρικανικό ξαδέλφι του Pelargonium.
Τα δύο λουλουδια ξεχωρίζουν γιατί τα Geranium έχουν κεντρική συμμετρία και πάντα 10 στήμονες, ενώ τα Pelargonium έχουν άξονα συμμετρίας και 4 με 7 στήμονες, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία μου:
Τα Pelargonium των κήπων μας λοιπόν κατάγονται από τη νότιο Αφρική και πάνε τόσες δεκαετίες που έχουν εγκληματιστεί στο μεσογειακό κλίμα που τα θεωρούμε πια ντόπια.
Είναι απορίας άξιο πώς ενώ τα πελαργόνια καλλιεργούνται στη Μεσόγειο πάνω από ένα αιώνα, η πεταλούδα που η κάμπιά της τα τρώει πρωτοεμφανίστηκε την Ευρώπη μόλις το 1988. Η πεταλούδα παρατηρήθηκε πρώτα στις Βαλεαρίδες και μέσα σε 10 χρόνια είχε εξαπλωθεί σε Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία και Ιταλία.
Πρώτη παρατήρηση στην Ελλάδα είναι το 2008 στην Κέρκυρα και πρώτη κατοχυρωμένη επίσημα αναφορά στην Αθήνα το 2010.
Δεν έχω δει πολλές φωτογραφίες από Ελλάδα, οπότε προσθέτω στη λίστα και αυτές τις φωτογραφίες, Άρτα, 2014.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire